bluecult.blogg.se

Rockin it prison

Som jag förstår det så är det inte många som faktiskt vet om bakgrunden till varför vi på stan kan se tjejer och killar med "häng". Jag tänker faktiskt att det nog är tid för er att ta lite lärdom av detta.
Vi kan ju börja med det lite lustiga uttrycket Gällivarehäng  det är ju faktiskt en skämtsam benämning på att ha jeansen löst hängande över rumpan. Lite som en blöja.

Begreppet, gällivarehäng kom till då vi hade gruvarbetare som handlastade järnmalm I Malmbergsgruvan. Detta workers bar löst sittande byxor som var pratiska och sköna att jobba i. Dom stramade inte åt baktill då man böjde sig ned (Det är den normala arbetsställningen som handlastare). Gruvarbetarna var tvungen att böja sig ner för att fylla och lyfta fyllfatet (En stor sopskyffel med två handtag på sidorna) med järnmalm. Gruvarbetarna beställde byxor med rymligare bak hos handlaren i Gällivare, så modellen på byxorna blev känd som "Gällivarehäng". Gruvarbetarna bar faktiskt sina byxor högt i midjan så det påminnde om min BBwaist.

http://bluecult.blogg.se/2014/may/the-bellbottom-waist-bb-waist-2.html

Ett vanligt missförstånd är att gällivarehäng menas att man visar hela grand canyon mellan skinkorna, vilket alltså är fel (då handlar det i stället om något som kallas för "raggarskåra")

Det finns även ett engelsk uttryck för en särskild "häng" på byxor. Nämligen Sagging, som betyde ratt byxorna är nedhasade under rumpan och visar underkläderna.

Men vart kommer häng i från?

Det sägs härstamma från fängelser först, det finns två olika sidor för detta och båda tåls att fundera på. A) De som satt i fängelse fick inte ha bälte för att det fanns möjligheter till att hänga sig eller skada andra, byxorna hasades ned.( Det lutar mer åt att det faktiskt är detta som är sanningen)

B) I fängelse finns det alla möjliga människor och fängelser brukar vara delat för män och kvinnor. Men människor som vi är så har vi en särskild lust som driver oss. Sex. Eftersom man absolut inte fick provocera fängelseväktarna eller vara intim på någotvis med någon annan fånge (Öppet iaf) så började någon smart rackare hasa ned byxorna så att rumpan syntes, detta var alltså ett osynlig/ diskret välkommnande för dom som letade efter en bedbuddy, att varsågod och kliv på. Detta såg ju alltså inte fångvaktarna. Med tiden som gick och fångarna släpptes fria så följde detta med ut på gatorna, alla tuffa gick med häng. Som ungdomarna är så var dom snabba på haka på trenden och inte riktigt förstod bakgrunden till hur häng kom till, förutom att det var "coolt".

Välkommen till byxhäng!

 

källor - http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4llivareh%C3%A4ng

http://sv.wikipedia.org/wiki/Byxh%C3%A4ng

http://sv.wikipedia.org/wiki/Byxh%C3%A4ng

http://www.vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp?tips=Hip-Hop-byxor

 

(hehe...)

Kommentera här: