bluecult.blogg.se

Dun&Vinterjackor

 
 
Varje år blir vi lika chockade, det är frost ute. När vi går in i oktober så kan vi faktiskt säga att, hösten är här. Även om det är varmt så är det en höstmånad, vad händer nu? Jo de flesta butiker gör sig redo för kylan och redo står iaf vi inne på Levis Store med de bästa jackorna! Snygga om sjuttsingen är dom också, vilken bonus!

Men, hur tar man hand om sina vinterjackor?

Regel nummer 1. Tvätta inte. När du tvättar din vinterjacka, (vart dom än kommer från) så tappar du hälften av funktionen, alla små hemligheter bakom trådarna och impregneringarna, jackan blir nu ett steg sämre, den ventilerar inte lika bra längre och kan lättare suga åt sig snöflingor och regn fortare. När något blir smutsigt, torka med en fuktig trasa först, sen kan du försöka tvätta fläcken för sig bara.

Regel nr 2. Vädra jackan.

Tvättråd - om du måste…

Använd gärna ett tvättmedel som är avsett för dunprodukter, typ –

http://www.outnorth.se/atsko/sportwash-1-liter-1000-ml.php (Har hört bra om denna men ej provat själv)
En anledning till varför man ska använda ett speciellt tvättmedel är, förutom att få en vattenavvisande effekt så kommer dunet att behålla sitt fett/eller silikonhalt som gör att det inte möglar lika lätt. Dun av bättre kvalitet impregneras med ett fint skikt av silikon för att göra det smuts & vattenavvisande och kunna motstå mögel.
Efter tvätt så är det viktigt att du torktumlar plagget med en tennisboll så att dunet återfår sin volym/ puffighett. Viktigt att tänka på är att torktumla betydligt längre än man tror då det lätt blir kvar vatten i dunet som gör att de möglar. Ett tecken på att det börjar bli bra är när dunet är lika fluffigt som innan tvätten och jackan är helt torr. Du kan gott vädra jackan några dager efteråt för att vara på den säkra sidan att den är tipptopp. 
Om du följer detta så kommer faktiskt dunet och fjädrarna inte att hamna på samma ställe, dock är det ingen garanti för det beror också helt på vad eller vart du köpt din produkt. En kvalitets fråga helt enkelt.

http://www.dunjacka.eu/tvatta-dun/

 

Täckjacka, Ganska safe om du gör så här –


-Handtvätt i 30ºC (fingervarmt) vatten. 
-Rikligt med vatten. 
-Tvättmedlet skall blandas ut ordentligt i vattnet. 
-Vi rekommenderar tvättmedel med neutralt ph-värde. 
-Rör runt plagget i vattnet med lugna rörelser, gnid inte.
-Skölj plagget ordentligt i vatten med samma temperatur som tvättvattnet. 

EJ SKÖLJMEDEL gäller alla vinterjackor. Men alltså, avgör själv hur du vill göra för det går absolut att tvätta jackorna på 30-40 grader kort program med centrifugering, men tänk på att resultatet kan variera. Oftast brukar tvättrådslapparna vara idiotsäkert så följer ni dom så kommer allt gå bra, typ som ett recept vid matlagning. Perfect!

Detta är bara tips för den som vill ge sig på’t, annars kan man ju rekommendera kemtvätten.

 

 

Kommentera här: