bluecult.blogg.se

Gratulations to THE Blue Jeans ancester 501®!

Dagen jag längtat efter, dagen som denna blogg är gjord för! Grattis på 141års dagen, DNA:t till ALLA ANDRA JEANS UTE I DEN STORA VÄRLDEN!TACK LEVI Strauss och Jacob Davis för att ni slog era kloka huvuden ihop 1873. En dag, att MINNAS.

(http://levistrauss.com/unzipped-blog/2014/05/throwback-thursday-the-501-jean-turns-141/).

 HISTORY OF THE LEVI’S 501®JEANS

1872 skriver Jacob Davis en skräddare från Nevada till Levi om att han uppfunnit koppar nitar att göra byxor mer hållbara(läs mer i Levi’s history i kategori historia eller - Från 1890-1978 http://levisvintageclothing.com/the-historic-501/)

1873 20 MAJ godkänns deras patentansökan av U.S. Patent and Trademark Office. Med patent nummer 139,121 Detta är skapelsen av THE BLUE JEAN. 

Från början så kallades våra nutids jeans för midjeoveraller på svenska men annars ”waist overalls” den hade 1 bakficka, Levis arcuaten bak på, en klockficka(coinpocket, guldgömman, osv, men för Levi’s jeans var det watch pocket), en cinch back(spänne i svanken, knappar till hängslen och en koppar nit i grenen). Tyvärr finns det dåligt med information om varför arcuaten designen på fickorna ser ut som dom gör men det snackas lite om att det är vingarna på en stor jäkla fågel, men det är som sagt bara snack, för den informationen förvann i HQ branden 1906. Just cinchen och knappar till hängslen var standard på arbetskläderna förr. Dessa jeans då var gjord på 9oz XX blå denim som kom från Amoskeag Mill i Manchester, New Hampshire.

Sedan syddes dom upp i San Francisco, förmodligen var det både fabriks gjort och hemma bygge av waist overallsen. Just på grund av branden 1906 så vet vi inte heller när första fabriken öppnades, kan även vara möjligt att första tiden så leasade man plats att arbeta på i en fabrik runt 1870 och att man faktiskt öppnade sina egna fabriker runt 1880-talet.

(Tänk på att allt är inte exakta år utan mer från-till och mellan tider)

 1886 använde man The Two Horse Brand – läderlappen för första gången på byxorna. Tanken var att visa styrkan och kvalitéten på waist overallsen och stärka den egna statusen som den första och riktiga skaparen av nitade byxor. Eftersom Levi och Jacob visste att detta patent skulle komma ut på marknaden så 1890 blev Levi Strauss & Co inte exklusivt egen på tillverkare av nitade kläder.

501® accessionerar men man den berömde kopparnitade byxan, man vet inte heller varför den fick sitt lot nr tyvärr.

1901 – Nu kallas waist overalls för endast overalls, den har två bakfickor på grund av efterfrågan av kunder och kanske en lite förändring utav det manliga modet.

1902 – Lämnar våran kära Levi Strauss oss efter 73år. Hans syskons barn tar över businessen, fortfarande går Levi’s i familjens linjer.

1906 – San Francisco jordbävning och brand förstör huvudkontoret. En ny fabrik byggs åter upp men på 250 Valencia Street i San Francisco.  

1915 - Vann overalls en “Highest Award” på Panama-Pacific International Exposition i San Francisco. Levi Strauss börjar även att köpa denim från Cone Mills i Greebsboro, North Carolina.

1922 – Då dök de första bältes hällorna upp! Knapparna för hängslen är fortfarande kvar, cinchen också men vissa klippte bort denna om dom fördrog bälte. Hällorna kom till för just modets förändring. Nu köpte man endast denim från Cone Mills.

1927 - Cone Mills skapar nu 10 oz. red selvage denim exclusivt 501® jeans.(man började he en röd tråd i slevagen innsidan sömmen detta var ett smart sätt att kunna identifiera byxorna och att ingen annan använde samma XX super bäst kvalité på denimen  från Cone Mills av misstag. Detta material var speciellt gjort för Levi's).

1936 – Den redtaben vi känner idag hamnar nu på den högra bakfickan “Levi’s® är skrivet med vit tråd och stora bokstäver på bara en sida. Denna sätts dit för att skapa lite skillnad på våra jeans vs andra märken. För det var fler som också nu gjorde mörka jeans med ett ”V” på bakfickan. Här var tyvärr inte taben ett särskilt trademark för Levis® så även andra kopierade detta exakt.

1937 – Nu gjorde man om så att bakfickorna blev lite större och täckte över nitarna, det var lite klagomål att nitarna kunde skrapa i sadeln eller möbler. Hängselknapparna togs bort. Kunderna fick ist knappar man kunde ”snap-on” för att ha möjligheten till att ha hängslen iaf. Tyvärr när WWII var så blev det knackigt ekonomiskt för alla och mycket på overallsen drogs in, typ niten i grenen, klockfickan, cinchen för att spara på tyg och material, även arcuaten togs bort eftersom det var ”bara” dekoration, MEN ist så för att behålla känslan lite så målade man ”V” på ALLA byxor.

1943 – Arcuaten registreras som ett Trademark.

1947 – Efter kriget kom den nya varianten av 501® jeans. Cinchen är borta för alltid nitarna kom tillbaka och klockfickan och tillbaka får vi ”V” Arcuaten på bakfickan och inte bara, utan med en double-needle machine(ist för one needle, ni vet dom gamla husqvarna) detta iaf ger arcuaten sin diamant effekt. Detta ska även vara en tydlig gräns mellan nu och tidigare år. Det var ju kanske lite mer skillnad på bågen förr eftersom det hade helt och göra med hur duktig sömmerskan/ skräddaren var på att sy.

1950(tidigt) - LEVI’S är nu skriver på båda sidor om taben, utan förklaring dock

1954 - en 501Z dök upp på marknaden, skillnaden var att denna fick dragkedja. Den kom när man började sälja Levi’s jeans på östkusten i U.S. A och där var inte många bekant vid button-fly.

1950(sent) – Läderlappen med horsiesarna(hästarna) blev utbytt till en extra stark pappbit, lite läderaktig. För att, så snabbt som Levi Strauss & CO expanderade och blev world-wide så blev det dyrt med läderlapparna och då var detta ett bra och billigare alternativ.(Tvättmaskinerna gjorde faktiskt också att ”läderlappen” blev sämre än pappbiten)

1960 – Ordet overalls byttes nu ut till “jeans” i marknadsföring. Man hade tidigare gjort byxor som kalldes för jeans för små grabbar 1930 också, men våra älskade 501 bytte inte namn först när alla coola tonåringar började kalla dem för just ”jeans”. Sedan dess så är detta tilltalsnamnet på ALLA denim byxor över HELA världen.

1961 - Pre-shrunk Levi’s® jeans presenteras nu också!

1966 – Första TV reklamen EVER för kläder visas och det är LEVIS on screen! Nitarna tas bort från bakfickorna och man kör bartacking ist ni minns?(Annars kan ni söka på bartack).

1971 - Ordet Levi’s ® på redtaben ändras nu från stora bokstäver till Levi’s® Detta för många entusiaster är en STOR gräns mellan olika epoker nästan, nu är det alltså vintage kläder och skillnad på Big E och little e. Detta skedde alltså i samband med att nya företagets nya housemark – the “batwing” – som adopterades 1967 var skrivet med ett litet e för att det skulle vara mer anpassad till att Levis skrev sitt namn med litet e typ.

1981 – 501® jeans för kvinnor presenterades.

1983 - Cone Mills börjar att visa XXX denim genom att använda 60” breda vävstolar.

1984 - Den berömda "501 Blues" TV-reklamkampanj lanseras på sommarens OS i Los Angeles(Ni vet den jag visade för ett tag sedan, kika under kategorin filmer, tror de var den).

1985 - LS&CO. Vinner Governor’s Committee Media/Advertising Award från New York State Office of Advocates för handikappade, för dess positiva bilder av funktionshindrade i "501 Blues" TV annonser.

1986 – Levi’s är först ut att köra en serie av innovativa tv-reklamer för 501® jeans som sänds i Europa. Dessa reklamfilmer har både klassisk amerikansk rock musik blandat med nostalgi och romantik.

1993 - Levi Strauss & Co. Sponsrar till “Send Them Home Search,” en tävling för att hitta dem äldsta par Levi’s jeansen i Staterna. Det vinnande paret kunde dateras till 1920.Coooolt.

1997 - LS&CO. Köper ett par 1890tals 501® jeans för $25,000.

(Egna bilder+ lånade bilder från google. Förlåt för att jag inte hade någon möjlighet att skriva om 501an på deras egen födelsedag, hoppas ni blir glad idag ist! Puss)

 

Åter igen GRATTIS 501 PÅ DIN DAG!

(Vi älskar dig!)

Kommentera här: